Minessota.cz
Stránky neortodoxních trampů


Druhy trampů


V minulém díle našeho populárně naučného seriálu (Vandrák český - trampus bohemicus) jsme se seznámili se zajímavým živočišným druhem - vandrákem českým. Dnes se naučíme, jak tohoto tvora podrobně třídit.

Declaration:
Autor prohlašuje, že následující text je pouhou fikcí a jakákoli podoba s realitou je čistě náhodnou shodou!



Tramp Pohodář

Tramp Pohodář je nejrozšířenější formou trampa. Neřeší, neprudí, baví se. Prostě si někam vyrazí, když chce, tak šlape, když ne, tak se svalí a vegetí. Občas zapadne do putyky a občas si něco uklohní sám. Umí být trampem dálkoplazem i trampem srubovo osadním. Občas vyrazí na oheň, občas chodí sám a občas s partou. Výbavu moc neřeší, kombinuje styly a kouká hlavně na to, aby si vandr užil. Tramp Pohodář se vyskytuje ve všech trampských lokalitách a ve všech věkových a pohlavních variantách. Je přátelský a neurazí se, ani když ho pozdravíš "Čau vole".

Tramp Pohodář má v píči všechny trampské aktivisty, moralisty a žvanily. Když jede na vandr, je to jeho vandr a zařídí se podle sebe.


Tramp Dálkoplaz

Tramp Dálkoplaz musí být stále v pohybu. Na potlachách netlachá, na slezinách se neslejzá. Od vlaku vyrazí do nejbližšího lesa a šlape a šlape. Má přehled o okolí, ví, kudy a kam dojít, co zajímavého se dá cestou vidět a kde večer zakempovat. Představa setrvání na jednom místě v něm vyvolá záchvaty klaustrofobie. Tramp Dálkoplaz se neúnavně žene přes hory a nížiny, hrudí proráží poryvy větrů i proudy řek a potoků a pečlivě sleduje krokoměr a rychloměr. Se vzrůstající vzdáleností vzrůstá i úsměv na jeho rtech. "Ano! Dokáži to! Dojdu a nepadnu!"

Tramp Dálkoplaz je vybaven kvalitní, vyšláplou a pečlivě ošetřovanou obuví, v náročnějším terénu i trekovými holemi a pěšky dokáže překonat vzdálenosti, které by mu závidělo i elitní komando cizinecké legie.


Tramp Srubovo-osadní

Tramp Srubovo-osadní má své oblíbené místo - srub, převis či plac v lese a jedině tam pravidelně jezdí. Své trampské sídlo střeží, udržuje, opečovává, brání a stále zdokonaluje. Usilovně buduje vychytané závěsy pro kotlíky, skvělé postele z mechu a jehličí, zábradlíčka, schody, sedačky, lavičky, a čistí studánky v okolí. Před odchodem do civilizace svůj kemp vzorně uhrabe a uklidí. Na kempu či ve srubu má vzorně vedenou kempovku a pokud mu v ní kemp písemně pochválíte, bude mít velkou radost.

Tramp Srubovo-osadní je většinou vlídný k vetřelcům, kteří do jeho teritoria vpadnou a rád se pochlubí svým kempem. Bývá vybaven kytarou či harmonikou a večer při ohni hraje a zpívá co mu hrdlo stačí. Často bývá doprovázen psem.


Tramp Pátrač

Tramp Pátrač je hnán neúnavným objevitelským pudem. Na tramp vyráží zásadně tam, kde ještě nikdy nebyl. Vybaven radami, mapami a souřadnicemi neúnavně pátrá po nových kempech, srubech, převisech a dalších místech spojených s trampingem. Neohroženě se spouští po skalách, plazí se skalními průrvami, či skáče po vrcholcích hor, jen aby něco nového našel a objevil. Den, kdy nic nenajde, považuje za ztracený a večer pak propadá do hlubokých depresí. Tramp Pátrač je vybaven notesem, foťákem a GPSkou a všechny své objevy pečlivě dokumentuje.

Trampa Pátrače poznáme podle rychlé chůze a pohledu štvance. Řítíc se za stále novými objevy, nezastavuje, nejí, nespí a neúnavně postupuje stále vpřed.


Tramp Amík

Tramp Amík vyráží na vandr vždy vzorně ustrojen do uniformy své oblíbené (většinou US) armády, má přesný přehled o výzbroji a výstroji a nikdy nezkombinuje výstrojní součástky různých historických epoch, či různých druhů zbraní. Na těle má neuvěřitelné množství kapes, sumek a kapsiček a v nich vše pro přežití v létě, v zimě, v Africe i za polárním kruhem. Tramp Amík se rád plíží hlubokými lesy, neuhne ani potoku či bažině, a po celou dobu přesunu se vhodně maskuje. Vybaven přesnou mapou s vyznačenou trasou pochodu a časovou osou přesunů postupuje stále vpřed a nic ho nezastaví. Protože se umí skvěle maskovat, zůstává většinou nespatřen. Tramp Amík touží po vojenské kariéře a jeho vysněnou krajinou je Indočína.

Tramp Amík je většinou přátelské povahy a pokud ho i přes jeho důkladné maskování objevíte, v době plánované přestávky vás rád seznámí se svou výzbrojí a výstrojí a vše předvede a vysvětlí.


Tramp Klasik Severu

Tramp Klasik Severu zásadně pohrdá výdobytky civilizace. Na vandr vyráží jedině ve vlastnoručně vyrobeném oděvu ze zvířecích koží, nohy obouvá do mokasínů z kůže zakrslých krysaříků a na záda háže vlastnoručně ušitou krosnu vyztuženou dubovými větvemi vázanými zvířecími šlachami. Zná všechna díla E. T. Stona a Jacka Londona. Knihu lesní moudrosti a Rolfa zálesáka umí celou nazpaměť. Tramp Klasik Severu se na vandru živí jedině pemikanem, sběrem lesních plodů a podobnejma eklhaftama. Na krku má zavěšen kalumet, který plní tfuj-tajxlama posbíranýma v lese. U pasu nosí nůž vlastní výroby se střenkou z paroží a spí jedině v dece z buvolí či medvědí kůže.

Tramp Klasik Severu většinou nemá dlouhou životnost. Ačkoli si hraje na drsňáka, jsa z domova zmlsán ústředním topením, většinou se svou chabou výbavou nepřežije zimu a potupně umrzá při prvních mrazících.


Tramp Ortodox (Thrue Agitator Tramp)

Tramp Ortodox je jediný pravý tramp. Striktně dodržuje psané i nepsané trampské zákony a pravidla trampského hnutí a totéž nekompromisně vyžaduje po svém okolí, za což je kamarády velmi oblíben. Z domu vždy vyráží vzorně ustrojen do flanelové košile, džínsů s předepsaným počtem záplat, a nikdy nezapomene na pokrývku hlavy. Kanady má vždy vzorně vycíděny a zašněrovány. Tele či usárnu má perfektně sbalenu podle trampské normy TN01-01. Vždy má řádně udržovanou a pečlivě doplňovanou krabičku poslední záchrany a pečlivě si vede cancák. Oheň zapaluje jedině jednou sirkou a březovou kůrou a pokud se mu to nezdaří, sám se potrestá celodenní hladovkou. Zná životopisy a díla hlavních protagonistů trampingu, Boba Hurikána, Zdeněk Buriána, a dalších. Za pochodu radostně pěje prověřené trampské písně a zdraví předpisovým vzorným "ahoj" a zalomením. Všechny zásadně oslovuje jedině "kamaráde - kamarádko", čímž občas přivádí do rozpaků příslušníky policie a lesní stráže. Zaslechne-li, že "Vlajka vzhůru letí" ihned se staví do předpisového pozoru! Na vandru zásadně odmítá alkohol a sex, protože je to nekamarádské a nesportovní. Tramp Ortodox si je plně vědom svého poslání a kam vkročí, tam neúnavně šíří osvětu. Neváhá okamžitě pranýřovat pochybení a žádat nápravu. Vždy je připraven poučit kamarády, kde dělají chyby, kde mají nedostatky a co by měli zlepšit, aby byli opravdovými trampy. Tramp Ortodox všude byl, všechno viděl a všechno zná.

Mezi ostatními je Tramp Ortodox většinou znám pod přezdívkou "prudič, kokot, pičus" a podobně. Tramp Ortodox je zpravidla starší, svobodný a bezdětný.


Tramp Oldtramp

Tramp Oldtramp může připomínat Trampa Ortodoxe, ale pozor - tematicky se zásadně liší! Tramp Oldtramp se nenápadně plíží do míst, kde předpokládá srocení většího množství trampů a zde neomylně vyhledá posluchače v řadách mladší generace. Nárazí-li na jedince psychicky odolného natolik, aby ho vyslechl, spustí orální koncert o svém mládí. Posluchač se dozví, že dřív byly lesy zelenější, řeky modřejší, mládež mladší, starci starší, chlapi chlapštější, ženy ženštější a trampové trampštější. Oldtramp zná osobně řadu významných osobností, např. Wabi Daňka, Boba Hurikána, Míšu Gorbačova, G. A. Custera či Sedícího Býka. Tramp Oldtramp rád zpívá písně Jarky Mottla, Inky Zemánkové a sester Allanových.

Častým jevem u Trampa Oldtrampa je nepřátelský postoj k nikotinu a alkoholu. Ale pozor - není to ani tak z přesvědčení, jako spíš z nouze ctnost. Zkuste chlastat a hujit, když máte důchod na krku a k tomu půlku plic a žaludeční vředy - no jasně - nejde to.

Tramp Oldtramp má většinou vrásky na čele, jizvy na duši a parte na zádech.


Tramp Poeta - Básník Savany

Tramp Poeta - Básník Savany skrývá pod uhrovitým obličejem, mastnými vlasy a silnými brýlemi citlivou duši básníka. Do lesů vstupuje vždy již za svítání, v báglu má něco básní od Verlaina, Rimbauda či Wolkera a v kapse notýsek, do kterého pravidelně, intenzivně a pečlivě zaznamenává své pocity. Tramp Poeta - Básník Savany se cítí být dosud neobjeveným Honoré de Balzacem a své neobjevení považuje za jednu z největších světových tragédií. Rád a často naslouchá vyprávění ostatních, aby pak ukojil svou grafomanskou deviaci a zpracoval vše viděné a slyšené do vhodných literárních útvarů, kterými následně jak alpská lavina zaplavuje intenzivně a neúnavně všechna možná i nemožná vydavatelství.

Tramp Poeta - Básník Savany je tichý abstinující bezpohlavní úchyl.


Trampka Kamarádka Tichý Vánek

Trampka Kamrádka Tichý Vánek se vyskytuje pouze v ženském provedení. Trampka Kamarádka Tichý Vánek miluje přírodu celým svým srdcem. Tiše kráčí lesy a lučinami a pečlivě sleduje, kam našlapuje, aby snad, nedej bože, neušlápla nějakého broučka, žížalku, květinku či mravenečka. Hovoří tiše, téměř šeptem a co chvíli se zastaví a dojme - tu krásnou pavučinkou, tu rozkošným motýlkem, tu okouzlující pampeliškou. Zásadně nejí zvířátka a živí se především bobulema, prosem a naklíčenou pšenicí, takže se její tělo postupně mění na slepici - hlavně mozek. Trampka Kamarádka Tichý Vánek ráda sedává na vyvýšených místech, kde s vlhkým okem (a mnohdy i klínem) sleduje východy či západy slunce a při těchto intenzivních zážitcích často dosahuje i nekoitálního orgasmu.

Svým vrstevníkům se Trampka Kamarádka Tichý Vánek většinou vyhýbá, protože touží pouze a jedině po splynutí duší, což je jí houby platný - kluci chtějí hlavně šukat. Zklamána a zhrzena nepochopením vrstevníků se časem vrhá do náručí starších impotentních trampů, nejlépe typu Tramp Poeta - Básník Savany a zarnuje je bezbřehou něhou a láskou. Trampka Kamarádka Tichý Vánek bývá zhusta ekologickou aktivistkou, pečovatelkou v demenťárně či kurátorkou u hnědočechů. Trampka Kamarádka Tichý Vánek touží po hromadě dětí, ale pořídla by si je jedině buněčným dělením, protože zavrhuje vše mimo přesoděvní peting - sex je přece tak hnusný, přízemní a nekamarádský!

Trampka Kamarádka Tichý Vánek je většinou vychrtlá, škaredá a nemá kozy.


Trampka Babička Mary

Trampka Babička Mary je známá zejména znalcům klasiky. Myslí, že je zbytečné tento druh trampa podrobně popisovat, stačí jen připomenout, co o Trampce Babičce Mary napsal pan Werich, který má na tento druh licenci:

Mary, babička Mary, dva kolťáky za pasem, nad hlavou točí lasem. Stoletá Mary, babička Mary, ta zkrotí křepce hřebce, ať chce, či nechce. Žádné zuby, z jelenice sukně, ale za to tvrdé bicepsy, Mary má vždy slivovici v putně, Toma Mixe strčí do kapsy.

Zájemci o podrobnější studium tohoto zajímavého druhu najdou dostatek studijních materiálů například (tady), nebo (tady) a také (zde)

Trampka Babička Mary ze zlým snem ministrů financí všech vlád, protože svou dlouholetostí radostně a vytrvale rujnuje důchodový systém.


Tramp Goro - Hi Tech

Tramp Goro - Hi Tech není pojmenován podle toho bílého psa, ale podle goretexu. Na tramp vyráží zásadně oděn do kvalitního goratexového oblečení pod které navléká několik vrstev funkčního prádla z Moirahadry. Vědom si zastaralosti vaření na otevřeném ohni a orientace podle kompasu a papírových map, má vždy plynový vařič s piezoelektrickým zapalováním a outdoorový mobilní telefon s 4G, wifi a GPS. Tramp Goro - Hi Tech uléhá zásadně na kvalitní karimatce do spacáku z dutých vláken. Na cestu je vybaven termoskou na čaj, vhodně sestavenými potravinovými balíčky a zásobou zdigitalizovaných trampských písní v mp-manovi či v tabletu. Nedílnou součástí jeho výstroje je i triedr, filtr na vodu, rolničky proti medvědům a víceúčelový nástroj kombinující v sobě nůž, pilu, sekeru, šroubovák, pilník, svěrák, flexku a autogen. Souprava lepení a šití na opravy výstroje je samozřejmostí.

Tramp Goro - Hi Tech je přátelský, komunikativní a rád každého zájemce proškolí o nových technologiích.



Kvazitramp Pičus Somrácký

Pičus Somrácký je kvazitramp, uváděný zde pouze pro úplnost. Má IQ tykve a ekonomicky se řadí mezi totální socky. Poznávacím znamením Kvazitrampa Pičuse Somráckého bývá extrémně malý či žádný bágl a kručení v břiše. Kvazitramp Pičus Somrácký ssebou nenosí skoro nic. Proč taky, když si všechno, co potřebuje, může od někoho jiného půjčit či vysomrovat. Není neobvyklé, že první den vleze do hospody, kde propije všechnu hotovost, co má - pokud už rovnou nezatne sekeru - a následně se přisaje na nějakou početnější skupinu trampů, na které může následující dny parazitovat.

Kvazitramp Pičus somrácký se většinou snaží maskovat za Ortodoxe a má plnou tlamu kamarádství a vůně jehličí. Též dokáže sugestivně a barvitě líčit "své" trampské zážitky - tedy zážitky, které od někoho slyšel - sám se pochopitelně nikdy na nic nezmohl. Rád si půjčuje a nikdy nevrací.

Do míst, kde se toto individum vyskytuje, je vhodné vyrážet s pepřovým sprejem, taserem a kulovnicí.


Vytištěno : 16. 4. 2024 | Autor : Honza Britt | 13.1.2017

https://www.minessota.cz/clanek.php?id=385