29.10.2019 - 11

Trampská osada Minessota

Stránky neortodoxních trampů


Germany France United Kingdom

Variace na sekanou

Sekaná. Masově rozšířený pokrm, který se vyskytuje v nesčetných podobách chutích a variacích. Asi nejvíce jsou vidět tzv. salámové sekané. Typickým zástupcem této řady je bavorská sekaná. Je to seriový produkt masného průmyslu s přesně definovaným složením. Většinou jsou chuti nevýrazné, neutrální a je nutné je většinou tepelně upravit aby vůbec byli poživatelné. Proto je lepší domácí sekaná, vytvořená s mletého masa. Kouzlem tohoto druhu sekané, že díky lidové tvořivosti je, naprostá chuťová odlišnost, odvozená od toho, kdo takovou sekanou pekl. Zkrátka jiná ves, jinej pes… Každý tuto sekanou dělá jinak a dá se říct, že recept je kolikrát rodinným dědictvím, předávaným celá staletí.. Také díky tomu, zde nebudu uvádět přesné množství ingrediencí, ale spíše množství ,,od oka´´. Správné množství je velice snadné odhadnout i pro naprostého začátečníka..

Napřed několik slov k výběru masa. Ono takové syrové maso vypadá všude na první pohled stejně, ale není tomu tak. První, dle čeho se orientujeme je barva mletého masa, která udává poměr vepřového masa ku hovězímu. Tady plně dlu chutí strávníka… Mnohem důležitější je dát si pozor na obsah tuku. Takže pozor do sekané se snažíme vybrat spíše maso s nižším obsahem tuku v případě, že sekanou hodláme servírovat později studenou. V tomto případě se nám celkový objem hotové sekané sníží o vypečený tuk… A naopak, ke klasickému nedělnímu obědu SEKANÁ BRAMBOR ZELÍ, je vhodné spíše vyšší obsah tuku, který nám vytvoří ,,vejpek´´, kterým pak zaléváme brambory..

Co budeme potřebovat:

1,2 kg mletého masa—druh, viz odstavec výše

2-3 vejce

2-3 tavené sýry –můžeme koupit i s příchutí nivy, romaduru atd…

1-2 párky či klobása –záleží na velikosti párku, budeme vkládat dovnitř

Strouhanka

Česnek

Několik plátků slaniny

Majoránka, drcený kmín, sůl, pepř, mletá paprika

Hořice - opět dle chuti může být tradiční, kremská i dijon.


Postup:

Do mísy dáme mleté maso, tavený sýr, strouhanku, tak 2 hrsti. Rozklepneme vejce. Okořeníme. Přidáme 2-3 lžíce hořčice. Vše pečlivě prohněteme. Tak aby nám vznikla konzistentní hmota, držící tvar. V případě, že nám nedrží tvar a těsto je příliš suché přidáme vejce, či lžíci mléka. V případě, že těsto je moc mazlavé, přidáme mouku. Dále, pokud si kuchař troufne, osobně to tak dělám, ale rozhodně se to nedoporučuje, vzniklé těsto ochutnám a dokud to jde ještě dochucuji kořením. Hlavně pozor na slanost.. Dále podélně rozkrojíme párek, či klobásu, kterou zapracujeme do těsta.

Připravíme se pekáč či remosku. Dietněji založení jedinci použijí vodu, ostatní již vymažou pekáček dle libosti. Máslem, sádlem apod. Dále na dno poklademe slaninu. Na ní položíme sekanou. Sekanou ještě posypeme troškou kmínu a opět poklademe několika plátky slaniny. Pečeme dle velikosti sekané, zhruba hodinu až hodinu a půl.


Možnosti jak sekanou servírovat je orpavdu hodně. Již zmiňované sekaná brambor zelí. Sekaná svíčková. Studenou sekanou můžeme servírovat, položenu na chlebu a namazanou hořčicí a na vršek poklademe na plátky nařezanou okurku. Fantazii se meze nekladou…
Recepty  |  Autor: Jaroslav Zitta   28.10.2007  |  Přečteno: 3822x  | Mail Printer

Ohodnoťte článek jako ve škole: 1  2  3  4  5  
Hlasováno: 9x | Průměrná známka: 1.0

 Komentáře: 0

Diskuzní forum

10.11.2019 | Pegos

Ještě to v Zz žije i když už né tak jako dříve. Ale na ... [více]

7.11.2019 | Tony

Ahoj, nezná někdo původní název kempu pod tímto převis ... [více]

5.11.2019 | Lahvic

Dalo mi to zabrat, už je to přeci jen pár let nazpátek. ... [více]


Menu

Odkazy

Počet návštěv


Celkově přístupů : 723253
Přístupů dnes : 355
Max za den : 1713
a to : 26.5.2017
Online : 10

Kalendář

Dnes je:

Středa, 13.11.2019

<<11 / 2019>>
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Nejbližší plánovaná akce je:

22.5. - 24.5.2020 - 30.let Minessoty
Zbývá 192 dní.

Přejít do kalendáře

Propagace

Ikona webu
QR

Naše osada

Láva Grepa Medelák Karlik Bludi Kóža Voříšek Píba
In memoriam Unkas Jarda Pictus

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Uživatelské jméno
Heslo:
Uživatelské heslo

Rubriky

Anketa

Databáze míst

Poslední vložené:
Jez Nezabudický mlýn
U Rozvědčíka
Týřov
Tábořiště Ahoj
Tábořiště Šlovice

Zpěvník

Odběr novinek


Přihlásit se k odběru
novinek e-mailem:

Info

Kontakt


lahvic@seznam.cz
ICQ: 198552144

Copyright © 2001–2019 T.O.Minessota   Lahvic | ICQ : 198-552-144