Trampská osada Minessota

Stránky neortodoxních trampů


Bez sněhuGermany France United Kingdom

Na Milešovku, Hazmburk, Košťálov a Říp trochu jinak

Cessna 172 RG
V době poměrně nedávné jsem výstup na všechny lokality popsané v názvu článku absolvoval po svých. Milešovku jsem si vyšlápnul loni v červenci, Hazmburk ještě ten samý den, na Košťálov jsem dorazil minulý týden a vrcholu Řípu jsem v poslední době dosáhl několikrát. Člověk funí do kopce, aby nakonec byl odměněn krásným výhledem. Při stoupání jsem pak často přemýšlel o tom, jak si nahoru pomoct spalovacím procesem, odehrávajícím se ve čtyřtaktním motoru. Sednout na motorku by sice pomohlo, ale člověk tak riskuje konflikt s rukou zákona, nebo přinejmenším s někým z turistické nebo cyklistické obce. Jediný motor, který je tak schopen dostat zájemce o krásný výhled do výšin zmíněných vrcholů, je ukrytý v draku letadla.

Už dost dlouho jsem mluvil o mý touze, sednout jako pasažér do sportovního letadla a kouknout na tu naší Českou zahrádku shora. Když jsem z oken naší práce každý den koukal, jak v polích nad obcí Sazená vzlétávají a opět přistávají ultralighty, básnil jsem o výletu k obloze stále častěji. Když jsem pak k nedávnému svátku obdržel kus částky za let s tím, ať tedy do letadla sednu, můj sen tak začal dostávat konkrétní rozměr. Třímístná mašina je jen o málo dražší než jednomístná, nabídl jsem možnost svezení i svému okolí. Láďa, nadále zvaný Big, kámoš z práce, nabídku ihned přijal. A i další, Kubrt nebo Simír by vyrazili taky. Sice by nemohli oba najednou, ale mohli si vybrat, kdo z nich nakonec místo za pilotem obsadí. Když jsem tedy zamluvil let třímístnou Cessnou na tuto středu, barva z tváře těch dvou posledně zmíněných se záhadně velmi rychle přeměnila v bledou a začali mít tolik neodkladných záležitostí, že vtěsnali tolik činností do jednoho odpoledne, kolik běžný člověk do měsíce. Mě to celkem nevadilo, ale bylo toho prázdného místa škoda nevyužít.

Let ve středu se nakonec musel odložit. Nad Středohořím bouřilo, letní vedra byly vystřídány záplavou blesků shora.

Odklad na pátek.

Páteční odpoledne prozářené sluníčkem, bylo pro let ideální. Obvolali jsme kde koho, do poslední chvíle to vypadalo, že nakonec poletíme s Bigem sami a třetí místo nakonec zůstane neobsazené. Nakonec se mi povedlo sehnat Strouhanku. Ta ihned nadšením na nabídku kývla. Páč od Slaného k Sazené téměř žádná hromadná doprava nejezdí, zajel jsem pro ní a vyrazili jsme směrem k letišti. Big už tam na nás čekal a rovnou domluvil konkrétní trasu našeho letu.

Sazená - Hazmburk - Třebenice - Košťálov - Milešovka - Lovoš - Říp a zpět Sazená. S několika okruhy kolem zmíněných bodů.

Ujal se nás pilot, vzhledem vypadající mladší než jsme my. Okouknul Cessnu, usadil nás, nahodil motor a zajel k dráze. Chvíli zahřál motor, pak přidal plyn a za chviličku už se vzdálenost mezi zemí a námi začala rychle zvětšovat.

Protože jsme mířili nad nejvyšší horu Středohoří, bral to s námi hned od začátku hodně vysoko. Pod námi se začala rozkládat krásná krajina. Dvakrát jsme zakroužili kolem Hazmburku i Milešovky, třikrát nad Třebenicemi. Hovorný pilot nám celou cestu popisoval místa kde se nacházíme, předkládal nám údaje z letu, naší rychlost i výšku. Obletěli jsme co jsme chtěli, těch 40 minut ale uběhlo jako voda a my museli za chvíli přistávat. I když bylo krásně, houpalo to pěkně. Abychom viděli i pár míst ukrytých pod námi, párkrát to s námi pilot pěkně poklopil, což byla parádička Smile

Výhledy z letadla na kopce jsou nádherný !! Téměř u třetiny všech domů ve vesničkách jsme viděli pevné bazény, ne žádné drobečky. Tak si tak říkám, jak je to vlastně s tou příslovečnou vesnickou chudobou .. ??

A na závěr ještě trochu reklamy, neb naše spokojenost je značná !! FLY FOR FUN
Tímhle poletíme Nabíráme výško Pískovna u Straškova Polabí Blížíme se k hradu Hazmburk Hazmburk z dálky Hrad Hazmburk Hrad jak na dlani Hazmburk Hazmburk Hazmburk Po přiblížení pohled na hrad Hazmburk Hrad Hazmburk, pohled bez přiblížení Třebenice z dálky Zřícenina hradu Košťálov Milešovka Pohled na Milešovku Zřícenina hradu Košťálov Teplická dálnice Pohled na Říp Hora Říp Pohled na horu Říp Hora Říp z dálky Renault track Naše pracoviště - Renault track Zásobníky ropy Vesnice Sazená Přistáváme
Nezařazené  |  Autor: Jan Vála   3.7.2010  |  Přečteno: 97x  | Mail Printer

Ohodnoťte článek jako ve škole: 1  2  3  4  5  
Hlasováno: 4x | Průměrná známka: 1.0

 Komentáře: 0

Diskuzní forum

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Opravdu skvěle napsáno, úplně tam poznávám lidi Možná ... [více]

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Chybí tam ještě Němec - německý army hadry z 2. světový ... [více]

3.3.2024 | Had

Dneska už Březák moc útulně nevypadá. ... [více]


Menu

Odkazy

Počet návštěv


Celkově přístupů : 1540603
Přístupů dnes : 525
Max za den : 1713
a to : 26.5.2017
Online : 4

Kalendář

Dnes je:

Pondělí, 13.5.2024

<<05 / 2024>>
PoÚtStČtSoNe
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Žádná plánovaná akce !

Přejít do kalendáře

Propagace

Ikona webu
QR

Naše osada

Láva Grepa Medelák Karlik Bludi Kóža Voříšek Píba
In memoriam Unkas Jarda Pictus

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Uživatelské jméno
Heslo:
Uživatelské heslo

Rubriky

Anketa

dr.Gruntorád, předseda správní rady pivovaru v Nymburce je -

Normální člověkGraf 495
PodivínGraf 274
PožitkářGraf 272
ČuněGraf 281
DoktorGraf 289
SmolařGraf 248
Závidím muGraf 322
Já chci takyGraf 253
Kdo to je ? neznám.Graf 348
Vynikající herecká postavaGraf 310

Hlasů: 3093

Více anket

Databáze míst

Poslední vložené:
Jez Roztoky u Křivoklátu
Hospoda U jezzu
Restaurace Ludmila
Restaurace U Přívozu
Restaurace Višňová-Hájek

Zpěvník

Odběr novinek


Přihlásit se k odběru
novinek e-mailem:

Info

Kontakt


lahvic@seznam.cz
ICQ: 198552144

Copyright © 2001–2024 T.O.Minessota   Lahvic | ICQ: 198-552-144