Minessota.cz
Stránky neortodoxních trampů


Hýskov - Karlštejn r.1996


V letech našeho největšího vojensko-historického nadšení jsme se rozhodli, že vyrazíme na bunkry u Berouna v dobovém oblečení. Koncem dubna roku 1996 jsme si domluvili průzkum opevnění formou vandru. Oblékli jsme si kopřiváky, což jsou vojenské uniformy předválečné armády, a vyjeli ve složení mě (Láva), Džardy a Kóži metrem na Florenc. Tenkrát vlak na Berounku ještě nejezdil z Hlavního nádraží, ale pouze ze Smíchovského. Béčkem tedy na Smíchov, kde jsme měli domluvený sraz se zbytkem mančaftu. Dorazil Unkas s Monikou. Byli jsme kompletní a mohli vyrazit. Ve vlaku jsme si otevřeli flašku fernetu, aby nám cesta lépe ubíhala. Cílem naší páteční cesty byl Hýskov a protože se nám nechtělo jít pěšky, počkali jsme na další vlak v Berounu na nádraží. Toho jsme s Džardou využili a přes železniční most jsme se zašli podívat k nedalekým dvěma zabetonovaným bunkrům na poli. Z důvodu pokusu o dobové fotografie jsme ve foťáku použili černobílý film. Udělali jsme nějaké fotky a hurá zpátky na nádraží, kde jsme akorát stihli vlak na Rakovník. Popojeli jsme do Hýskova a zde od nádraží zamířili k vodě. Do cesty se nám postavila hospoda. Nemuseli jsme se dlouho přemlouvat a zapadli jsme tam. Po náležitém občerstvení jsme vyrazili po silnici směrem na Beroun, doufajíc přitom, že najdeme nějaké pěkné místo na spaní. To jsme našli u jedné chatičky na břehu řeky, byla tam i stříška pro případnou nepřízeň počasí. Teď déšť ale nehrozil, protože obloha byla plná hvězd. Ulehli jsme a během chvilky spali.

Brzy ráno jsme se vzbudili a Unkas už byl nějakou dobu vzhůru. Nemohl spát a proto se toulal už za tmy po okolí. Nalezl zabetonované déčko za tratí a super tunýlek pod železnicí hned vedle. Zašli jsme se tam podívat a hned bylo jasné, že máme ideální místo na spaní. V budoucnu tady pak přespíme nemálo nocí ... Teď jsme ale mířili dál, Monika musela odjet domů a nám se zachtělo prozkoumat bunkry v Karlštejnu. Šli jsme tedy zpátky do Hýskova na vlak a dojeli do Berouna. Zde Monika nasedla na panťák směrem na Prahu a rozloučila se s námi. My jsme pak na chvíli zapadli do nádražní restaurace, krátce poseděli a hned příštím vlakem přejeli do Karlštejna. Stavili jsme se na jednom v hospodě hned za nádraží budovou a šli směrem k hradu. Obhlédli jsme si bunkr ve vesnici a než jsme dorazili k dalšímu, postavil se nám do cesty stánek hned vedle parkoviště. Ochutnali jsme kelímkáče, zachutnal nám a tak jsme se posadili na kraj parkoviště k řece a dali další. Bylo deset hodin dopoledne. Kromě průzkumu nedalekého zabetonovaného déčka jsme se z parkoviště nehnuli až do pozdních večerních hodin. Zprvu jsme vršili pyramidu z vypitých kelímků, později jsme už s použitými chodili pro další "nálože" a pivo jsme pak dokonce i přelévali do kotlíku a konzumovali ho z něj. Zažili jsme jak se dopoledne parkoviště plnilo, pak večer kdy se prázdnilo. Prostě proflákaný den Smile . K obědu jsme pojedli něco romadúrů, jejichž obal jsme zastrčili do topení jednoho z parkujících aut. Bylo nám dobře a nechtělo se nám odtud. Když ale padla desátá večerní, tak stánek zavíral a nám nezbývalo, než si najít někde něco na spaní. Přešli jsme most, kde nás napadla myšlenka, že uděláme fotku padlých vojáků po boji. To popadání nám nečinilo nejmenší potíže Smile Smile . Kus za kolejemi jsme našli les a hned na kraji rozložili svoje spacáky.

Probudili jsme se skoro v poledne, aby ne po tom "náročném dni" včera. Pomalu jsme si zabalili a těžkým krokem došli na nádraží. Zbývala cesta domů.


Vytištěno : 19. 4. 2024 | Autor : Jan Vála | 12.11.2007

https://www.minessota.cz/clanek.php?id=87