Minessota.cz
Stránky neortodoxních trampů


Pikantní bůček k pivu


Na každém vandru dochází k požití alkoholických nápojů, zejména piva, ať už v míře obvyklé nebo i větší. A jak je všeobecně známo s pivem roste chuť. Rozhodl jsem se vám nabídnout jednu pochutinu, která je "jak se říká na spravení chuti". Jedná se o tepelně upravený bůček zabalený v kořeněném obalu a uleželý.
Co budeme potřebovat:
Bůček- libovost dle chuti budoucích strávníků
Sůl
Pepř
Nové koření
Bobkový list
Mletá paprika
Drcený kmín

Zakoupený bůček vložíme do kastrolu přiměřené velikosti. Bůček prozatím nevykošťujeme, bylo by to obtížné vznikají ztráty a hrozí poranění. Kdo spěchá může využít služeb Papinova hrníčku. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme bobkový list, peř celý a nové koření. Poté vaříme do měkka cca 2 až 3 hodiny. Jako zkoušku dostatečné měkosti berme vykoštění. Vyndám li bůček na talíř a jsem z něj schopen jedním tahem vytáhnout kost, beze ztráty masa, je dostatečně měkký a uvařený. Kosti se vařením částečně sami obnaží a skutečně jdou vytáhnout velice snadno.

Nyní si rozprostřeme na stůl alobal, do kterého bůček budeme balit. Velikost ,,čtverečku´´ volíme dle velikosti bůčku. Následně na alobal nasypeme koření dle chuti strávníka. Jako osvědčená kombinace se jeví sůl, drcený kmín, čtyřbarevný mletý pepř, červená paprika. Drcený kmín a mletá paprika budiž považována za stěžejní. Na vzniklé ,,lože´´ bůček položíme, proválíme aby se nám koření dostalo pěkně do masa a zabalíme do alobalu. Necháme vychladnout, poté v ledničce cca 1-2 uležet aby se koření natáhlo.

Servírujeme k pivu, kořale a jiným pochutinám, nakrájené na plátky s drobkem chleba na utření pusy od mastnoty.

Jelikož se jedná o bůček vařený, dejte pozor na trvanlivost tohoto pokrmu za běžných teplot značně klesá. Vydrží tak den, dva. V ledničce I delé..


Vytištěno : 20. 4. 2024 | Autor : Jaroslav Zitta | 17.9.2007

https://www.minessota.cz/clanek.php?id=66