Minessota.cz
Stránky neortodoxních trampů


Všechno dobré musí jednou skončit ....


Když se koncem prosince roku 1941 snesly tři padáky na zasněžené pole nedaleko vesnice Nehvizdy, panoval v tom kraji klid. Tedy alespoň zdánlivý, válka byla tehdy na hony vzdálená. Nepříliš velká a tichá vesnička ležící na hlavní silnici do Poděbrad byla v tu dobu téměř jediným důkazem lidské přítomnosti. Kolem se rozprostíraly rozlehlé lány polí, které ožívaly jen při jarní setbě a o žních. Padáky patřily výsadkové skupině Anthropoid, jejíž dva členové, Gabčík s Kubišem, provedli o několik měsíců později atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Vesničce hrozil osud podobný Lidicům, se štěstím se však německým persekucím vyhnula. Na konci války tu došlo k několika přestřelkám a opět se na kraj roznesl jeho typický klid. Po konci války byla oběma výsadkářům postavena u obecního úřadu pamětní deska. Období komunismu bylo ve zdejším kraji ve znamení rozvoje zemědělství, byla obnovena činnost nedalekého lomu. Pravý boom přinesla do těchto míst v osmdesátých letech dálnice, která zdejší polnosti přeťala vedví. Rozvoj automobilismu v letech devadesátých zaplavil okolní silnice vysokým provozem, v prvních letech nového tisíciletí se k vesnici přiblížily od západu komerční zóny. V roce 2007 jsme přišli my ....

Už nějakou chvilku nás v tu dobu zajímala hra zvaná Geocaching. Ke třem stovkám jsme měli jejích schránek nalezených a napadla nás tak myšlenka, založit si krabičku vlastní. Hned se zrodil nápad "vpálit krabku" na místo, kde oba paragáni seskočili a kde prožili první hodiny svého operačního nasazení na území Protektorátu. Téma nám blízké. Vydali jsme se k Nehvizdům a hledali vhodné místo pro její umístění. Hned při první výpravě jsme od místního usedlíka zjistili, že lom "Skály", ve kterém měli oba pobývat je už opět v provozu. Tudíž nepoužitelný pro uložení schránky. Další variantou bylo umístit krabičku ke hřbitovu, kde podle některých pramenů oba dopadli. Tou dobou jsme potkali místního pamětníka, který nám celý příběh ochotně odvyprávěl a nasměroval nás na přesné místo dopadu obou výsadkářů. K dálnici.

Nalezli jsme místo, kde stávala v polích budka jednoho zahradníka, ve které oba výsadkáři ukryli dočasně svůj operační materiál. Víme, že Gabčík dopadl do silničního příkopu a zranil si nohu. Do příkopu Horoušanské silnice.

Do těchto míst jsme s Džardou uložili schránku. Do kraje mostu, klenoucího se nad dálnicí. Bylo to nejbližší místo jejich dopadu a vypadalo bezpečně. Hluk od dálnice byl v těch místech poměrně vysoký, zato o pár metrů dál už panoval relativní klid. Krom dálnice a blízkého domku to tu vypadalo jako tenkrát. Džardovým skvělým nápadem jsme zvolili nestandardní, ale jak se později ukázalo, velmi šťastné řešení krabičky. Schránka byla umístěna do vojenského polního telefonu.

Kešku jsme sem jeli zaměřit čtyřikrát, za každého počasí. Dávali jsme si záležet, především Džardovi hodně ležela v hlavě kvalita zaměření. Vytvořil jsem listing a poslal ke schválení. 20.května 2007 byla keška uvedena do provozu.

Začala série nálezů. Tehdy ještě staří geo-pardálové opěvovali nápad, listing a především krabičku ve svých Found zápisech a my byli logicky rádi. Pravý vrchol přišel ve chvíli, kdy jsme se umístili na žebříčku skvěle hodnocených keší u nás v republice.

Téměř každý den mi přicházely informační emaily o nálezech. Poslední dobou sice kvalita logů českého "kačerstva" pokulhává, stále však schránka budila obdiv.

Do současnosti kešku nalezlo 645 teamů, nebo osamělých hledačů.

Týden už však byl kolem cache klid. Nebývalý klid. Takový ten klid, kdy člověk tuší, že se něco děje. Týden nepřišel nález. Situace neobvyklá. Češi když schránku nenajdou, tak se za to pravděpodobně stydí a raději o svém pokusu o nález nikomu nepíší. Chyba ! Majitel kešky se pak nemá šanci dozvědět, že se něco stalo. Až jeden osamělý hledač mi poslal info o pravděpodobné ztrátě. Vyrazil jsem na kontrolu.

Od mé poslední návštěvy se hodně změnilo. Komerční zóny se opět notně přibližují od západu a bagry se čerstvě zakusují do polí už poměrně nedaleko místa, kde jsme zakládali kešku. V místech, kde stávala zahradnická budka, vyrůstá nějaká zemědělská stavba, poměrně značných rozměrů. Všude panuje čilý ruch. K té zemědělské stavbě byl nedávno vykopán příkop pro položení inženýrské sítě. Kolem kešky.

A keška je fuč !!

Vhledem k čilému stavebnímu ruchu pravděpodobně nebudu kešku ve svém původním umístění obnovovat. Důvod je prostý, nejistá budoucnost. Za prvé nevím komu se zalíbila a proč zcela zmizela. Mohla jen vypadnout z úkrytu a noha Úkáčka jí kopla do kontejneru, ale také si na ní mohl udělat zálusk někdo z kačerů nebo místních obyvatel. Nevím.

Nejistá je hlavně budoucnost okolních pozemků. Komerční zóny se velmi rychle opět pohnuly kupředu. Podle informací na internetu mají ze tří stran obklopit Nehvizdy. Patrně zasáhnou i do okolí kešky. Navíc zde má být vybudován obchvat vesnice a podle plánů má procházet někde poblíž.

Keška tak pravděpodobně ztratí smysl. Zavedla by návštěvníka doprostřed komerčních zón.

Neruším jí zatím, ale dočasně jí pozměním. Všemi vychvalovaná schránka se na místě už nikdy neobjeví, změním umístění i velikost. Kešku nechám dožít. Pokud jí nikdo nestopí, dávám jí tak rok života, poté jí sám odstraním. Stačí že jsem kačery dovedl k dálnici, ke skladům je opravdu vodit nebudu.

A pokud jí nějaká svině zase ukradne, listing kešky zamíří rovnou do archivu.

Docela je mi jí, holky, líto. Byla naše první, nejvíce vychvalovaná, nejvíce nacházená, byla ještě naše společná ....


Vytištěno : 19. 4. 2024 | Autor : Jan Vála | 8.9.2009

https://www.minessota.cz/clanek.php?id=215