Minessota.cz
Stránky neortodoxních trampů
Při prolistovávání různými kuchařskými knihami jsem narazil na velice kuriózní recept při jehož čtení sem se utvrdil že vegetarián ze mne nebude i když starší recept na koprovou omáčku s vejcem na to ukazoval , ale tam bylo od masa upuštěno pouze z finančních důvodů .
 
 Ale teď už k té kuriozitě.
 
 ----------------------------------
 
 Recept na výrobu sojového sýra "Tofu"
 
 
 
 1000 gr sojových bobů
 
 45   gr Bílé modelářské sádry 
 
 600  dcl vody
 
 ----------------------------------
 
 Nabobtnané boby rozmixujeme se třemi litry vody na kaši.
 
 Přidáme další tři litry vody.
 
 Promícháme a vaříme asi dvacet minut.
 
 Přecedíme přes síto a tím nám vznikne takzvané "Sojové mléko".
 
 Sojové mléko necháme na vařiči uvést do varu a sebereme pěnu z povrchu.
 
 Potom stáhneme z plotýnky a třetinu mléka odebereme .
 
 Zbytek opět uvedeme do varu a znovu sebereme pěnu z povrchu.
 
 Sádru rozmícháme do vody na řídkou kaši a přidáme jí do hrnce.
 
 Pak přilejeme zpět odebranou třetinu "Sojového mléka".
 
 Necháme odstát až se začne tvořit sraženina .
 
 Sraženinu sbíráme do plátýnka abysme z ní vytlačili vodu.
 
 Vzniklé "Tofu necháme zchladit v chladničce .
 
 Fotku výtvoru si najděte tak že do vyhledavače zadáte tofu a pak si kliknete na obrázky třeba jako tady LINK
 
 Protože já tento pokus páchat rozhodně nebudu ani kdyby byla ve špajzu pouze soja (ona tam stejně nebude páč jí nekoupím ) a i když mám modelářské sádry dostatek .
 
 
 
 A nakonec ještě jednou název "Té" klíčové ingredience v cizím jazyce "calcium sulfate (gypsum)". 
Vytištěno : 4. 11. 2025 | Autor : Jaroslav Kovanda | 2.1.2008
https://www.minessota.cz/clanek.php?id=104